×

Muffny na bal gimnazjalny w dwóch smakach: budyniowym i czekoladowym

Muffiny Budyniowe

 Ciasto jest pulchne, mięciutkie, a po ugryzieniu muffinka ... mniam

Składniki:
  • 100 g budyniu w proszku;
  • 200 ml oleju;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki mleka;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mokre składniki (olej, jajka i mleko), a do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem i budyniem, dodać cukier. Następnie obydwie masy połączyć ze sobą, mieszając łyżką. Ciasto przekładać do papilotek i piec około 20 minut w 180 st. C. Uwaga! Do tej wersji możecie dodać jeszcze wiórki lub płatki czekoladowe.

Muffiny czekoladowe

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 mocno czubate łyżeczki proszku do pieczenia 
  • tabliczka czekolady pokrojonej w dość grubą kostkę
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
Wykonanie: 
Przygotować 2 miski: w jednej wymieszać wszystkie składniki suche, w tym mąkę przesiać, w drugiej składniki mokre. Następnie mokre dodać do suchych i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Papilotki napełnić do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15-20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger