Muffny na bal gimnazjalny w dwóch smakach: budyniowym i czekoladowym
Muffiny Budyniowe
Ciasto jest pulchne, mięciutkie, a po ugryzieniu muffinka ... mniam
Składniki:
- 100 g budyniu w proszku;
- 200 ml oleju;
- 2 jajka;
- 4 łyżki mleka;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mokre składniki (olej, jajka i mleko),
a do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem i budyniem, dodać cukier.
Następnie obydwie masy połączyć ze sobą, mieszając łyżką. Ciasto przekładać do papilotek i piec
około 20 minut w 180 st. C. Uwaga! Do tej wersji możecie dodać jeszcze wiórki lub płatki czekoladowe.
Muffiny czekoladowe
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 mocno czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- tabliczka czekolady pokrojonej w dość grubą kostkę
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- szklanka mleka
Wykonanie:
Przygotować 2 miski: w jednej wymieszać wszystkie składniki suche, w tym mąkę przesiać, w drugiej składniki mokre. Następnie mokre dodać do suchych i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Papilotki napełnić do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz