Sezon na cukinie rozpoczęty, czyli CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI
Składniki dla 2 osób:
- 2 cukinie
- 30 dag dowolnego mięsa mielonego (u mnie z szynki)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 średni pomidor
- kilka łyżek kukurydzy konserwowej
- natka pietruszki
- 10 dag tartego żółtego sera
- po 1 łyżeczce bazylii, oregano i mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki tymianku
- kilka kropli sosu tabasco (dla chętnych)
- 2 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Cukinie umyć, odciąć końce i przekroić
wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ i pozostawić około 1cm po bokach.
Miąższ odłożyć na bok. Oprószyć powstałe łódeczki solą. Cebulę pokrojoną
w niedużą kostkę zeszklić na oleju, następnie dodać mięso mielone.
Smażyć kilka minut, aż zmieni kolor. Dodać drobno posiekany czosnek.
Doprawić mięso solą, pieprzem oraz ziołami. Z papryk usunąć gniazda nasienne, czerwoną paprykę pokroić w kostkę i dodać do
mięsa. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i także pokroić w kostkę.
Miąższ z cukinii posiekać. Razem z pomidorem dodać do farszu. Dodać
ketchup. Dusić 10 minut. Połówki cukinii posolić i
napełnić farszem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C (do miękkości cukinii), po czym
posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Podawać posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz