×

Placki z cukinii z sosem tzatziki

Składniki:
  • 4 szklanki startej(na jarzynce) młodej cukinii ze skórką
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 mały ząbek czosnku(opcjonalnie)
  • jogurt naturalny małe opakowanie
  • cebula
  • sól , pieprz , suszona bazylia
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
W dużej misce łączymy, startą cukinię z rozkłóconymi jajami i jogurtem, dokładnie mieszamy, dodajemy cebulę, startą, rozgnieciony z solą lub przeciśnięty przez praskę czosnek (możemy go całkowicie pominąć wówczas placuszki będą delikatniejsze). Do masy dodajemy stopniowo mąkę a na sam koniec przyprawiamy  solą, pieprzem i suszoną bazylią (około 1/4 łyżeczki każdej z przypraw). Masa ma być dość gęsta, gdyby składniki nie chciały się ładnie połączyć a ciasto wydawało się zbyt sztywne, dodajemy odrobinę zimnej wody lub mleka. Oczywiście jeśli w drugą stronę , dodajemy mąkę. Cukinię solimy dopiero podczas smażenia. Placuszki rumienimy z obu stron na rozgrzanym oleju ( minimalna ilość). Z tej porcji wychodzi ok. 15-20 placków. Pamiętaj, że im mniejsze tym lepiej się pieką.

Sos tzatziki:

Składniki:
  • 2/3 szklanki jogurtu greckiego 
  • 1 nieduży ogórek
  •  2 ząbki czosnku 
  •  sok z cytryny
  •  sól, pieprz
Wykonanie:
Do miseczki wlać jogurt, usunąć pestki z ogórka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do jogurtu. Czosnek przepuścić przez praskę. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos świetnie komponuje się również z mięsem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger