Zdrowe i proste szaszłyki
Składniki:
- 1 pojedynczy mały filet z indyka (ok. 70 dag)
- 1 duża dowolna papryka
- 3 duże cebule
Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- papryka słodka
- papryk ostra
- sól himalajska
- sól ziołowa
- pieprz ziołowy
Wykonanie:
Filet
z indyka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać oliwę z oliwek,
przyprawy i wszystko razem dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na około 24 godziny. Paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę
obrać, umyć i pokroić na duże kawałki (w tzw. trójkąty – każdą cebulę
podzielić na 8 części, najpierw podzielić ją na połowę, a potem płaską
częścią położyć na desce i przekroić na 4 równe części). Na
patyczki do szaszłyków nabijać w następującej kolejności przygotowane
składniki: indyka, paprykę, indyka, cebulę, indyka, paprykę, indyka itd.
Gotowe szaszłyki położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 35 minut, od czasu do czasu odwracając szaszłyki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz