×

Zdrowe i proste szaszłyki

Składniki:
  • 1 pojedynczy mały filet z indyka (ok. 70 dag)
  • 1 duża dowolna papryka
  • 3 duże cebule 

Marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
  • papryk ostra
  • sól himalajska
  • sól ziołowa
  • pieprz ziołowy

Wykonanie:
Filet z indyka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać oliwę z oliwek, przyprawy i wszystko  razem dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na około 24 godziny. Paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić na duże kawałki (w tzw. trójkąty – każdą cebulę podzielić na 8 części, najpierw podzielić ją na połowę, a potem płaską częścią położyć na desce i przekroić na 4 równe części). Na patyczki do szaszłyków nabijać w następującej kolejności przygotowane składniki: indyka, paprykę, indyka, cebulę, indyka, paprykę, indyka itd. Gotowe szaszłyki położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 35 minut, od czasu do czasu odwracając szaszłyki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger