×

Pierniczki na klasową wigilię gotowe... uff


Dzisiaj razem z synem napracowaliśmy się uczciwie, ale w słusznym celu...
 upiekliśmy mnóstwo pierników na klasową wigilię

Pierniczki 


  SKŁADNIKI:  
  • miód płynny - 1/4 szklanki
  • masło - 5 łyżek 
  • cukier brązowy - pół szklanki 
  • 1 jajko 
  • 2 i 1/4 szklanki mąki 
  • przyprawa do piernika 
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

   WYKONANIE:   

Wszystkie składniki mieszamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy, tak żeby miało około 3 mm grubości. Wycinamy pierniki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy w 180 stopniach tylko 10 minut. Nie dłużej bo będą gorzkie! Ciastka dekorujemy lukrem (przepis poniżej). Jeżeli jednak nie planujecie ich lukrować, to posmarujcie każdy białkiem jajka.



Lukier królewski 


  SKŁADNIKI:  
  • 1,5 szklanki cukru pudru 
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 białko z wyparzonego jajka
  • + barwniki

   WYKONANIE:   

Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji. Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru. Taki lukier podziel na kilka miseczek i dodaj barwnik spożywczy jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger