Pierniczki na klasową wigilię gotowe... uff
Dzisiaj razem z synem napracowaliśmy się uczciwie, ale w słusznym celu...
upiekliśmy mnóstwo pierników na klasową wigilię
Pierniczki
SKŁADNIKI:
- miód płynny - 1/4 szklanki
- masło - 5 łyżek
- cukier brązowy - pół szklanki
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- przyprawa do piernika
- 3 łyżeczki kakao
- 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy, tak żeby
miało około 3 mm grubości. Wycinamy pierniki i układamy je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy w 180 stopniach tylko
10 minut. Nie dłużej bo będą gorzkie! Ciastka dekorujemy lukrem (przepis poniżej). Jeżeli jednak nie planujecie ich lukrować, to posmarujcie każdy białkiem jajka.
Lukier królewski
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 białko z wyparzonego jajka
- + barwniki
WYKONANIE:
Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji. Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru. Taki lukier podziel na kilka miseczek i dodaj barwnik spożywczy jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz