Biszkoptowe muffinki ryżowe mojego syna
Składniki
(na ok. 12 sztuk):
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 jajka (białka i żółta oddzielnie)
- łyżka wrzątku
- łyżeczka octu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka dowolnych owoców lub owoce w syropie
Wykonanie:
Białka ubijamy wraz z ksylitolem i
szczyptą soli na sztywną pianę. Do osobnej miski dodajemy kolejno żółtka, proszek do pieczenia,
wrzątek i ocet, a następnie roztrzepujemy masę widelcem lub robotem na najniższych obrotach (całość lekko się
spieni). Do białek dodajemy żółtka oraz mąkę i całość bardzo delikatnie mieszamy,
aż do połączenia składników. Wylewamy ciasto do papierowych foremek i dodajemy do nich kawałki owoców. Pieczemy w 170°C przez ok. 20-25 minut. Dekorujemy muffinki ksylitolem startym na puder lub polewamy owocami w syropie, np. jagodami.
1 muffinka = jedynie 63 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz