×

Golonki indycze z warzywami w towarzystwie ogrodowych ziół z naszego ogródeczka


Golonki indycze w ziołach
Składniki:
  • 2 golonki z indyka,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól, pieprz,
  • Szczypta ostrej papryki
  • oliwa
Wykonanie:
Golonki myjemy, suszymy i nacieramy wyciśniętym czosnkiem, posypujemy ziołami, solą, pieprzem i przechowujemy w chłodnym miejscu 1 godzinę. Marchew i pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w ćwiartki. Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym, gdzie będą pieczone golonki i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Golonki wyjmujemy z lodówki i obsmażamy z oby stron na rozgrzanym oleju . Następnie przekładamy do naczynia z warzywami, przelewamy olej ze smażenia golonek, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 1 ½ godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut bez przykrycia aby mięso fajnie się zarumieniło.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger