Golonki indycze z warzywami w towarzystwie ogrodowych ziół z naszego ogródeczka
Golonki indycze w ziołach
Składniki:
- 2 golonki z indyka,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 czerwone cebule,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 ząbki czosnku,
- Sól, pieprz,
- Szczypta ostrej papryki
- oliwa
Golonki myjemy, suszymy i nacieramy
wyciśniętym czosnkiem, posypujemy ziołami, solą, pieprzem i
przechowujemy w chłodnym miejscu 1 godzinę. Marchew i pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w
paski. Cebulę kroimy w ćwiartki. Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym, gdzie będą
pieczone golonki i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Golonki wyjmujemy z lodówki i obsmażamy z
oby stron na rozgrzanym oleju . Następnie przekładamy do naczynia z
warzywami, przelewamy olej ze smażenia golonek, przykrywamy pokrywką i
pieczemy około 1 ½ godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i
pieczemy jeszcze 20 minut bez przykrycia aby mięso fajnie się
zarumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz