Wreszcie prawdziwa wiosna, więc z tej okazji ... bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem
SKŁADNIKI:
- (blacha 21x25cm)
- 4 jaja (osobno białka i żółtka)
- 1 niepełna szklanka cukru
- 200g masła
- 400g jogurtu naturalnego bez cukru
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia bg
- 0.5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- owoc (ok. 300g rabarbaru)
WYKONANIE:
Utrzeć masło z żółtkami i połową cukru, dodać jogurt i wymieszać. Osobno wymieszać mąkę, skrobię, proszek oraz sodę. Dodawać porcjami do masy jogurtowej, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka z solą i resztą cukru. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (bg). Na wierzch wysypać równo owoce. Piec w 170-180°C przez 40-45 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz