×

Wreszcie prawdziwa wiosna, więc z tej okazji ... bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem


Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem


  SKŁADNIKI: 
  • (blacha 21x25cm)
  • 4 jaja (osobno białka i żółtka)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 200g masła 
  • 400g jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • 0.5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • owoc (ok. 300g rabarbaru)
   WYKONANIE:   

Utrzeć masło z żółtkami i połową cukru, dodać jogurt i wymieszać. Osobno wymieszać mąkę, skrobię, proszek oraz sodę. Dodawać porcjami do masy jogurtowej, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka z solą i resztą cukru. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (bg). Na wierzch wysypać równo owoce. Piec w 170-180°C przez 40-45 minut (do suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger