×

Urlopowe "Ciasto mocno jagodowe"

 
Składniki na biszkopt:
  • 2 małe jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Składniki pianki i galaretka:
  • 1/2 kg jagód lub borówek
  • 2 galaretki z owoców leśnych
  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie biszkoptu:
Formę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 170-180 °C. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, na najwyższych obrotach miksera, ze szczyptą soli. Ubijając dodawać w niewielkich porcjach cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia cukru. Zwolnić obroty miksera. Dodać powoli żółtka. Miksować do połączenia składników. Wyłączyć mikser i dodać delikatnie mieszając mąki. Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać, piec ok. 30 minut. Ostudzić.

Wykonanie pianki:
Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Drugą w 3/4 szklanki wrzątku. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Podgrzać (nie gotując), przestudzić. Jagody umyć, osuszyć. Część zmiksować, tyle by otrzymać 3/4 szklanki musu. Mleko ubić, dodać ubijając galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, żelatynę i mus jagodowy. Biszkopt przekroić na pół. Połowę masy położyć na biszkopcie i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, następnie położyć drugą połowę biszkoptu i wylać na niego resztę masy. Całość włożyć do lodówki, by pianka stężała. Na piance ułożyć jagody i zalać je tężejącą galaretką (tą rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody).
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger