Urlopowe "Ciasto mocno jagodowe"
Składniki na biszkopt:
- 2 małe jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1/2 kg jagód lub borówek
- 2 galaretki z owoców leśnych
- 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 łyżeczka żelatyny
Formę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 170-180 °C. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, na najwyższych obrotach miksera, ze szczyptą soli.
Ubijając dodawać w niewielkich porcjach cukier. Miksować do momentu
rozpuszczenia cukru. Zwolnić obroty miksera. Dodać powoli żółtka.
Miksować do połączenia składników. Wyłączyć mikser i dodać delikatnie
mieszając mąki. Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać, piec ok. 30 minut. Ostudzić.
Wykonanie pianki:
Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Drugą w 3/4
szklanki wrzątku. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Podgrzać
(nie gotując), przestudzić. Jagody umyć, osuszyć. Część zmiksować, tyle by otrzymać 3/4 szklanki musu. Mleko ubić, dodać ubijając galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki
wody, żelatynę i mus jagodowy. Biszkopt przekroić na pół. Połowę masy położyć na biszkopcie i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, następnie położyć drugą połowę biszkoptu i wylać na niego resztę masy. Całość włożyć
do lodówki, by pianka stężała. Na piance ułożyć jagody i zalać je tężejącą galaretką (tą rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody).
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz