×

Przepyszne ciasto z borówkami i bezą

Ciasto z borówkami i bezą

  CIASTO KRUCHE:  

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka 
  JAGODY:  

  • 35 dag jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  BEZA:  

  • 4 białka
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 3 dag płatków migdałowych

   WYKONANIE:   
Blachę O wymiarach 21x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło i żółtka. Całość zagnieść. Wylepić foremkę podnosząc brzegi, ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 250 minut. Tak,  aby ciasto miało słomkowy kolor. Wyjąć ciasto (nie wyłączając piekarnika), rozsypać borówki wymieszane z mąką ziemniaczaną,. Przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodając stopniowo cukier i dalej miksować mikserem na najwyższych obrotach miksera ok. 10 - 15 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez pół minuty. Bezę wyłożyć na borówki, delikatnie wyrównać powierzchnię, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C, włączyć termoobieg i suszyć przez 15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Kroić na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger