Ciasto z borówkami i bezą
CIASTO KRUCHE: - 2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
JAGODY: - 35 dag jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
BEZA: - 4 białka
- 20 dag cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 3 dag płatków migdałowych
Blachę O wymiarach 21x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło i żółtka. Całość zagnieść. Wylepić foremkę podnosząc brzegi, ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 250 minut. Tak, aby ciasto miało słomkowy kolor. Wyjąć ciasto (nie wyłączając piekarnika), rozsypać borówki wymieszane z mąką ziemniaczaną,. Przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodając stopniowo cukier i dalej miksować mikserem na najwyższych obrotach miksera ok. 10 - 15 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez pół minuty. Bezę wyłożyć na borówki, delikatnie wyrównać powierzchnię, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C, włączyć termoobieg i suszyć przez 15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Kroić na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz