Powidełka śliwkowe gotowe, a do nich obowiązkowo ... bułeczki maślane
Bułeczki maślane
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 70 g roztopionego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania
Wykonanie:
Drożdże
wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami
mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia. Żółtka i jajko roztrzep za pomocą widelca. W misce wymieszaj pozostałe składniki:
resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy,
roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie
ciasto. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i
ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto
powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o
średnicy około 4 cm, następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut. W międzyczasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Maślane bułeczki podawaj zaraz po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz