×

Karkówka z ziemniakami i cebulką pieczona w piekarniku

Banalnie proste danie i jakie szybkie w przygotowaniu. 
O przepysznym smaku już ni wspomnę😀

Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 5-9 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do gulaszu
  • przyprawa do ziemniaków
  • olej
Wykonanie:
Karkówkę kroimy w plastry. Przyprawiamy przyprawą do gulaszu, solą i pieprzem. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju każdy plaster panierowany w mące. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie: obsmażoną karkówkę i plastry ziemniaków.


Cebulę kroimy w półtalarki i posypujemy nią wierzch mięsa i ziemniaków. Następnie obsypujemy obficie przyprawą do ziemniaków. 


Na patelnię, na której smażyło się się mięso wlewamy pół szklanki wody i zagotowujemy. Wywar wlewamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika do nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy 1 godz 
i 20 min. do miękkości. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger