Karkówka z ziemniakami i cebulką pieczona w piekarniku
Banalnie proste danie i jakie szybkie w przygotowaniu.
O przepysznym smaku już ni wspomnę😀
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 5-9 ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do gulaszu
- przyprawa do ziemniaków
- olej
Wykonanie:
Karkówkę kroimy w plastry. Przyprawiamy przyprawą do gulaszu, solą i pieprzem. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju każdy plaster panierowany w mące. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie: obsmażoną karkówkę i plastry ziemniaków.
Cebulę kroimy w półtalarki i posypujemy nią wierzch mięsa i ziemniaków. Następnie obsypujemy obficie przyprawą do ziemniaków.
Na patelnię, na której smażyło się się mięso wlewamy pół szklanki wody i zagotowujemy. Wywar wlewamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika do nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy 1 godz
i 20 min. do miękkości. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz