×

Rolada boczkowa banalnie prosta, ale jakże pyszna

Składniki:
  • boczek bez żeberek - ładny duży kawałek nadający się do zwinięcia na roladę, np. 1,5kg
  • vegeta, pieprz, majeranek
  • natka zielonej pietruszki 
  • kilka ząbków czosnku
  • nić do zawiązania rolady
Wykonanie:
Odcinamy skórę od mięsa. Skórkę dajemy pieskowi, a mięso rozkładamy na stole i wierzch przyprawiamy vegetą, pieprzem i naprawdę sporą ilością majeranku. Ząbki czosnku oczyszczamy i kroimy w słupski. Boczek nakłuwamy i w miejsca nakłucia wciskamy słupki czosnku. Nie żałujcie zarówno czosnku jak i majeranku. Na wierzch wysypujemy drobno skrojoną natkę pietruszki... i jej też nie żałujcie, bo zdrowia nigdy dość. Następnie boczek zwijamy w roladę i obwiązujemy ciasno nićmi. Tak przygotowane mięsko kładziemy na folię aluminiową i zawijamy, tak aby było szczelnie. Układamy mięsko w foli na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200st. przez 1,5 godziny. Powinniśmy je schłodzić w lodówce, bo wtedy można mięsko pokroić w cienkie ładne plastry, ale wierzcie mi pachnie tak obłędnie, że znika zanim trafi do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger