... a wspominając lato...Ciasto "dary ogrodu" na kakaowym cieście
Składniki na kakaowe ciasto kruche:
Nadzienie:
- 4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 kostki margaryny w kostce
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wsypujemy mąkę na stolnicę, dodajemy margaryny i siekamy je nożem, dodajemy, cukier, żółtka , proszek i zagniatamy szybko kruche ciasto. 1/3 odkrawamy i wkładamy do woreczka, a następnie wkładamy do zamrażalnika. Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i wyklejamy nim prostokątną blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód ciasta podpiekamy 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Nadzienie:
- kilka słodkich miękkich gruszek
- 2 szklanki borówek
- 4 białka 1 szklanka cukru
- 2 kiśle truskawkowe
Na podpieczony spód wykładamy gruszki obrane, bez gniazd nasiennych i skrojone w talarki wzdłuż owocu. Na gruszki wysypujemy borówki obtoczone w mące ziemniaczanej. Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy pod koniec oba kisiele i jeszcze chwilkę ubijamy. Pianę truskawkową wykładamy na owoce, na na nią ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika, starte na tarce o dużych oczkach. Ciasto pieczemy jeszcze 30-45 min w temp. 180 stopni. Długość pieczenia zależy od piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz