×

Nocne ciasto drożdżowe mojej Beatki

Składniki:
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka roztrzepane ze szczyptą soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
Kruszonka:
  • 1/2 kostki margaryny 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki 
Dodatkowo: 
  • dowolne owoce: jagody, jabłka z cynamonem, gruszki, borówki, truskawki...(ale owoce nie są konieczne bez nich ciasto jest równie pyszne)

Przygotowanie:
Składniki wsypujemy do miski po kolei  tak jak są zapisane powyżej i wstawiamy na noc do lodówki (przynajmniej 5-6 godzin). Po tym czasie miksujemy mikserem i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę. Owoce wykładamy na ciasto i posypujemy je kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160stopni i pieczemy 40minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger