Banalna sałatka grecka z niebanalnym sosem mojej bratowej
Składniki:
- sałata masłowa (ale może być każda inna)
- pomidory
- ogórki
- cebula czerwona
- oliwki zielone
- ser feta
- miód
- musztarda dijon albo francuska
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- czosnek
- świeże zioła (np. majeranek, oregano, tymianek)
- sól
Wykonanie:
Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki, pomidory kroimy w kostkę, ogórki obieramy i kroimy półplasterki, cebulę skrajamy cienko również w półplasterki. Wkrajamy oliwki pokrojone na plasterki. Fetę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Teraz sos: wszystkie jego składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Proporcje sosu musicie wyważyć sami. Jeśli wolicie ostrzejszy dodacie więcej musztardy i czosnku. Uważajcie z solą żeby nie przesadzić, bo pamiętajcie, że feta też jest też słona. Połowę sosu wlewamy do sałaty, którą mieszamy, natomiast pozostały sos wlewamy do sosjerki i podajemy osobno. Cała przyjemność tkwi w dolewaniu tego przepysznego zielonego sosu do sałatki :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz