×

Młoda kapustka wczesna kiszona w słoiku

Młoda wczesna kapustka kiszona w słoiku
na szybko do codziennego obiadku

  SKŁADNIKI :  

  • 2 młode duże kapusty 
  • 1 kg marchewki
  • 1 duża wiązka świeżego koperku
  • sól do smaku



   WYKONANIE:   
Kapustę szatkujemy, marchew zcieramy na tarce o dużych oczkach a koperek drobno skrajamy. Wszystko solimy do smaku i dokładnie razem mieszamy w dużej misce. Miskę nakrywamy ściereczką lub pieluszką i odstawiamy  do następnego dnia aby kapusta puściła sok. Nazajutrz odciskamy z nadmiaru soku kapustę z marchewką i koperkiem i przekładamy do dużego słoika (u mnie 5L), ubijamy. Nadmiar soku z miski wylewamy. Słoik stawiamy na głębszej miseczce, ponieważ podczas fermentacji ze słoika będzie wyciekać sok i pianka. Słoik nakrywamy ściereczką lub pieluszką, albo po prostu zakręcamy pokrywką. Już po  5 - 7 dniach możemy delektować się pyszną suróweczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger