Młoda kapustka wczesna kiszona w słoiku
Młoda wczesna kapustka kiszona w słoiku
na szybko do codziennego obiadku
SKŁADNIKI :
- 2 młode duże kapusty
- 1 kg marchewki
- 1 duża wiązka świeżego koperku
- sól do smaku
WYKONANIE:
Kapustę szatkujemy, marchew zcieramy na tarce o dużych oczkach a koperek drobno skrajamy. Wszystko solimy do smaku i dokładnie razem mieszamy w dużej misce. Miskę nakrywamy ściereczką lub pieluszką i odstawiamy do następnego dnia aby kapusta puściła sok. Nazajutrz odciskamy z nadmiaru soku kapustę z marchewką i koperkiem i przekładamy do dużego słoika (u mnie 5L), ubijamy. Nadmiar soku z miski wylewamy. Słoik stawiamy na głębszej miseczce, ponieważ podczas fermentacji ze słoika będzie wyciekać sok i pianka. Słoik nakrywamy ściereczką lub pieluszką, albo po prostu zakręcamy pokrywką. Już po 5 - 7 dniach możemy delektować się pyszną suróweczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz