×

Fiona, świętujemy Dzień Mamy

Specjalnie na rodzinne świętowanie... 
Ciasto Fiona... i to bez pieczenia

Składniki:
  • 1,5 paczki okrągłych biszkoptów   
Masa budyniowa: 
  • 900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina lub truskawkowego) 
  • 3 budynie malinowe 
 Malinowa pianka
  • 500 ml kremówki (30 lub 36%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  •  2 galaretki malinowe
 Dodatkowo:
  • 2 opakowania malinowych Delicji 
  • 1 galaretka malinowa 
Masa budyniowa: Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylewamy na biszkopty i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Malinowa pianka: Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przekładamy masę malinową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę. W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy stężały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger