×

Sałatka ze szpinakiem i botwinką Danusi

Składniki:
  • szpinak
  • natka botwinki
  • prażony krótko sezam
  • szynka szwarcwaldzka
  • ser gran padano lub parmezan
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy dijon lub francuska
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu balsamicznego (w oryginale był Sos słodko-kwaśny Glassa ze zdjęcia)
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie:
Świeże listki szpinaku i botwinki rwiemy na mniejsze kawałki. Sezam prażymy krótko do lekkiego zbrązowienia na suchej patelni. Pamiętajcie nie za długo, bo będzie gorzki. Szynkę szwarcwaldzką w plasterkach rwiemy na mniejsze kawałki. Ser, najlepiej gran padano, bo jest twardy ścieramy na tarce na dużych oczkach. Jeśli go jednak nie możemy zdobyć, możemy dodać parmezan... też się sprawdza. Składniki sosu mieszamy razem w blenderze i wlewamy do sałatki. W oryginale moja bratowa dodawała sos słodko -kwaśny do sałatek Glassa, ale ponieważ jest on trudno dostępny możemy z powodzeniem zastąpić go sosem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger