Jagodzianki
W moim domu to już tradycja. Jagodzianki co roku muszą zagościć na naszym stole: mięciutkie i pachnące. Tym razem nasze jagódki przyjechały aż z Gdańska.
Jagodzianki
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK :
PONADTO :
- 1/4 kg świeżych jagód
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki stołowe mleka
- 1 żółtko
KRUSZONKA :
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 50 margaryny
LUKIER :
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki wrzątku
WYKONANIE:
Jagody koniecznie umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie, wymieszać z cukrem i odstawić. Do miski wlać szklankę ciepłej wody, rozpuścić w niej drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i zasypać 1 łyżką mąki. Odstawić do "ruszenia się" drożdży. Następnie dodać pozostały cukier, olej i jajka, po czym zmiksować za pomocą miksera. Dodać szklankę mąki, wymieszać, dodać kolejną szklankę mąki i ponownie wymieszać, na koniec wsypać resztę mąki i wyrobić ciasto ręcznie. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na co najmniej 40 minut do wyrośnięcia, nakryć ściereczką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta odrywać kolejne części, nieco wyrobić, każdą część rozwałkować pojedynczo na placek o owalnym kształcie o grubości około 1-1,5 cm. Następnie nakładać po dwie łyżeczki jagód, zawijać brzegi ciasta ku górze i zlepiać. Formułować podłużne bułeczki. Jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mąkę, schłodzoną margarynę oraz cukier mieszać ręką, aż do momentu powstania grudek ciasta czyli kruszonki. Jagodzianki nasmarować żółtkiem, posypać obficie kruszonką, po czym wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut (góra dół bez termoobiegu). Ciasto jest upieczone, gdy jest dobrze wyrośnięte, zarumienione a drewniany patyczek po wyjęciu jest czysty. Jagodzianki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z wrzątkiem. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz