Karkówka z grilla z sosem tzatziki
Składniki marynaty:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego lub octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- duża szczypta pieprzu
- kilka gałązek rozmarynu
- musztarda
- 4-6 plastrów karkówki
Karkówkę umyj i osusz. Oliwę, sos sojowy lub ocet balsamiczny, czosnek,
paprykę, pieprz zmieszaj w szklance. Karkówkę ułóż w misce, polej przygotowaną marynatą, dokładnie obtocz. Pomiędzy kawałki mięsa włóż gałązki
rozmarynu. Całość szczelnie zamknij i wstaw
do lodówki na kilka godzin lub na noc. Karkówkę ułóż na dobrze rozgrzanym grillu i grilluj przez około 8
minut ( w zależności jak bardzo wysmażone mięso lubisz ), przewróć w
połowie czasu. Możesz też zawinąć mięso w
folię aluminiową i odłożyć na kilka minut ( mięso będzie bardziej
soczyste).
Sos tzatziki
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 duży ząbek czosnku
- 15 cm ogórka wężowego
- koperek
- sól
- pieprz biały
- sok z cytryny
Włóż do miseczki 200 g jogurtu greckiego. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Zetrzyj 15 centymetrowy kawałek ogórka wężowego na drobnych oczkach tarki i również dodaj do miseczki. Dodaj drobno posiekany koperek, sól, pieprz biały oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość zamieszaj. Po 30 minutach sprawdź, czy sos jest odpowiednio czosnkowy. Jeśli nie, to wyciśnij jeszcze jeden ząbek i zamieszaj. Włóż do miseczki 200 g jogurtu greckiego. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Zetrzyj 15 centymetrowy kawałek ogórka wężowego na drobnych oczkach tarki i również dodaj do miseczki. Dodaj drobno posiekany koperek, sól, pieprz biały oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość zamieszaj. Po 30 minutach sprawdź, czy sos jest odpowiednio czosnkowy. Jeśli nie, to wyciśnij jeszcze jeden ząbek i zamieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz