×

Karkówka z grilla z sosem tzatziki


Składniki marynaty:
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego lub octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • duża szczypta pieprzu 
  • kilka gałązek  rozmarynu 
  • musztarda
  • 4-6 plastrów karkówki
Wykonanie:
Karkówkę umyj i osusz. Oliwę, sos sojowy lub ocet balsamiczny, czosnek, paprykę, pieprz zmieszaj w szklance. Karkówkę ułóż w misce, polej przygotowaną marynatą, dokładnie obtocz. Pomiędzy kawałki mięsa włóż gałązki rozmarynu. Całość szczelnie zamknij i  wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc. Karkówkę ułóż na dobrze rozgrzanym grillu i  grilluj przez około  8  minut ( w zależności jak bardzo wysmażone mięso lubisz ), przewróć w połowie czasu. Możesz też zawinąć  mięso w folię aluminiową i odłożyć na kilka minut ( mięso będzie bardziej  soczyste).   
Sos tzatziki

Składniki:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 15 cm ogórka wężowego
  • koperek
  • sól
  • pieprz biały
  • sok z cytryny
Wykonanie: 
Włóż do miseczki 200 g jogurtu greckiego.  Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Zetrzyj 15 centymetrowy kawałek ogórka wężowego na drobnych oczkach tarki i również dodaj do miseczki. Dodaj drobno  posiekany koperek, sól, pieprz biały oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość zamieszaj. Po 30 minutach sprawdź, czy sos jest odpowiednio czosnkowy. Jeśli nie, to wyciśnij jeszcze jeden ząbek i zamieszaj. Włóż do miseczki 200 g jogurtu greckiego.  Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Zetrzyj 15 centymetrowy kawałek ogórka wężowego na drobnych oczkach tarki i również dodaj do miseczki. Dodaj drobno posiekany koperek, sól, pieprz biały oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość zamieszaj. Po 30 minutach sprawdź, czy sos jest odpowiednio czosnkowy. Jeśli nie, to wyciśnij jeszcze jeden ząbek i zamieszaj. 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger