Karkówka z grilla z sosem tzatziki
Karkówka z grilla z sosem tzatziki
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego lub octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- duża szczypta pieprzu
- kilka gałązek rozmarynu
- musztarda
- 4-6 plastrów karkówki
WKONANIE:
Karkówkę umyj i osusz. Oliwę, sos sojowy lub ocet balsamiczny, czosnek,
paprykę, pieprz zmieszaj w szklance. Karkówkę ułóż w misce, polej przygotowaną marynatą, dokładnie obtocz. Pomiędzy kawałki mięsa włóż gałązki
rozmarynu. Całość szczelnie zamknij i wstaw
do lodówki na kilka godzin lub na noc. Karkówkę ułóż na dobrze rozgrzanym grillu i grilluj przez około 8
minut ( w zależności jak bardzo wysmażone mięso lubisz ), przewróć w
połowie czasu. Możesz też zawinąć mięso w
folię aluminiową i odłożyć na kilka minut ( mięso będzie bardziej
soczyste).
Karkówkę można podać z ziemniaczkami, kaszą i np. z sosem tzatziki, na który przepis najdziesz tutaj:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz