×

Ketchup z cukinii i marchewki


Wykorzystaj go do pizzy, zapiekanek, jako dodatek do sosu do gołąbków, 
do sosu którym zalejesz pulpeciki, itp.

Składniki:

  • 1 kg cukinii obranej 
  • 30 dag obranej marchwi
  • 1 1/2 łyżki soli
  • 20 dag cebuli
  • 2 liście laurowe
  • koncentrat pomidorowy mały słoiczek
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/4 szkl. octu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry 
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony lubczyk, majeranek, natka pietruszka, bazylia
  • pieprz, sól
  • sos sojowy


Wykonanie:
   Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Marchewkę obrać ze skórki, opłukać też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Razem z cukinią przełożyć do miski, posypać solą, wymieszać i włożyć do lodówki na noc. Na drugi dzień odcisnąć z soku i przełożyć do garnka.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka z cukinią i marchewką. Dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.  Następnie dodać koncentrat pomidorowy, olej, ocet, ostrą paprykę i curry. Razem wymieszać i gotować dalej na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.  Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Następnie dodać do warzyw wraz ze szczyptą lubczyku, rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki, bazylii, czarnego pieprzu oraz kilka kropli sosu sojowego. Całość razem wymieszać, wyjąć listki laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę.      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger