Ogórki konserwowe Bożenki ... czyli wreszcie mam sprawdzony przepis
Ten przepis dostałam dawno temu, tuż przed 5 sierpnia 2018 roku, zanim choroba zniszczyła moje życie. Dała mi go moja koleżanka z pracy Bożenka, która nim do nas przyszła pracowała jako kucharka, i która tak jak ja lubi ogród i jego dary. Przepis ten od samego początku sprawdził się także w naszym domu.
Ogórki konserwowe Bożenki
SKŁADNIKI ZALEWY:
WYKONANIE:
Do każdego słoika włożyć gorczycę, czosnek, koper, dość cienko pokrojone plasterki marchewki, 3 ziarenka ziela, 3 ziarenka pieprzu, 2 listki laurowe. Następnie układać w słoikach dość ciasno ogórki. Czas na zalewę: do garnka wlać wodę, wsypać cukier i sól, po zagotowaniu wyłączyć palnik i wlać ocet, ostudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Pasteryzować 4 minuty od zagotowania.
TU MOŻESZ WYDRUKOWAĆ ETYKIETY:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz