×

Ogórki konserwowe Bożenki ... czyli wreszcie mam sprawdzony przepis


Ten przepis dostałam dawno temu, tuż przed 5 sierpnia 2018 roku, zanim choroba zniszczyła moje życie. Dała mi go moja koleżanka z pracy Bożenka, która nim do nas przyszła pracowała jako kucharka, i która tak jak ja lubi ogród i jego dary. Przepis ten od samego początku sprawdził się także w naszym domu.

Ogórki konserwowe Bożenki

  SKŁADNIKI ZALEWY:  

  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
 PONADTO:  

  • ok. 3kg ogórków
 DO KAŻDEGO SŁOIKA:  

  • 1 łyżka gorczycy
  • kilka ząbków czosnku
  • koper
  • kilka marchewek, dzięki niej słoiki wyglądają pięknie


   WYKONANIE:   
Do każdego słoika włożyć gorczycę, czosnek, koper, dość cienko pokrojone plasterki marchewki, 3 ziarenka ziela, 3 ziarenka pieprzu, 2 listki laurowe. Następnie układać w słoikach dość ciasno ogórki. Czas na zalewę: do garnka wlać wodę, wsypać cukier i sól, po zagotowaniu wyłączyć palnik i wlać ocet, ostudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Pasteryzować 4 minuty od zagotowania. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger