×

Pizzerinki gyros ze świeżymi ziołami ... prosto z ogródeczka


Składniki ciasta:
  • pół kostki drożdży
  • 6 szklanek mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1łyżka mąki
 Składniki nadzienia:
  • 1 pierś z kurczaka (około 200g) 
  • Przyprawa gyros 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • ½ czerwonej papryki
  •  1 cebula 
  • 250g pieczarek 
  • Sól, pieprz 
  • świeże zioła, np. tymianek, oregano, bazylia
  • ½ łyżeczki bazylii 
  • ½ łyżeczki oregano 
  • 150g żółtego sera


Wykonanie:

Zrób rozczyn: podgrzej mleko z wodą, rozkrusz w nich drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i zasyp łyżką mąki.  Odstaw do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę, wlej rozczyn i olej. Zagnieć ciasto. Jeśli trzeba dobierz mąki. Wyrób gładkie ciasto, przykryj je w misce ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Poczekaj aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie ciasto wyjmij na stolnicę i wyrabiaj przez 2 minuty. Ciasto podziel na 12 części.  Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek. Na placek wykładamy 1 łyżeczkę ketchupu i ją rozsmarowujemy. Placki z ketchupem posypujemy suszonymi ziołami.  Następnie kroimy w kostkę kurczaka i obtaczamy w przyprawie gyros. Smażymy na rumiano na patelni. Kurczaka wykładamy na ciasto, dokładamy plasterki pieczarek, paski czerwonej papryki, trochę kukurydzy, posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami i żółtym serem starym na tarce o dużych oczkach.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do  temp. 180 stopni przez 20 minut. 
Ja tym razem zamiast kurczaka dodałam pokrojoną w półćwiartki kiełbaskę. Dlatego przyprawą gyros oprószyłam ciasto, zaraz po tym jak posmarowałam je ketchupem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger