Pizzerinki gyros ze świeżymi ziołami ... prosto z ogródeczka
Pizzerinki gyros ze świeżymi ziołami...
prosto z ogródeczka
CIASTO:
- pół kostki drożdży
- 6 szklanek mąki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- 1łyżka mąki
NADZIENIE:
- 1 pierś z kurczaka (około 200g)
- Przyprawa gyros
- 1 puszka kukurydzy
- ½ czerwonej papryki
- 1 cebula
- 250g pieczarek
- Sól, pieprz
- świeże zioła, np. tymianek, oregano, bazylia
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- 150g żółtego sera
WYKONANIE:
Zrób rozczyn: podgrzej mleko z wodą, rozkrusz w nich drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i zasyp łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę, wlej rozczyn i olej. Zagnieć ciasto. Jeśli trzeba dobierz mąki. Wyrób gładkie ciasto, przykryj je w misce ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Poczekaj aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie ciasto wyjmij na stolnicę i wyrabiaj przez 2 minuty. Ciasto podziel na 12 części. Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek. Na placek wykładamy 1 łyżeczkę ketchupu i ją rozsmarowujemy. Placki z ketchupem posypujemy suszonymi ziołami. Następnie kroimy w kostkę kurczaka i obtaczamy w przyprawie gyros. Smażymy na rumiano na patelni. Kurczaka wykładamy na ciasto, dokładamy plasterki pieczarek, paski czerwonej papryki, trochę kukurydzy, posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami i żółtym serem starym na tarce o dużych oczkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20 minut.
Ja tym razem zamiast kurczaka dodałam pokrojoną w półćwiartki kiełbaskę. Dlatego przyprawą gyros oprószyłam ciasto, zaraz po tym jak posmarowałam je ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz