×

W ogrodzie dojrzał BÓB, czyli czas na moje pierogi z bobem, pieczarkami i wędzonym boczkiem


Składniki ciasta:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
Nadzienie pierogów:
  • 1/2 kg bobu
  • 1 kg pieczarek
  • 1/2 kg wędzonego boczku
  • sól, pieprz
Przygotowujemy farsz: bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, obrać i rozdrobnić blenderem. Pieczarki skroić w kostkę i usmażyć na patelni na oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Składniki farszu wymieszać dokładnie. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, odrobinę zostawiamy na boku. Robimy dołek, do dołka wlewamy gorącą wodę i delikatnie mieszamy nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność to zaparzanie ciasta). Gdy woda z mąką zamieni się na stolnicy w „klajster”, robimy w nim dołek, do dołka wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy  nożem i wyrabiamy dłońmi - ciasto powinno być "wolne", bo wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 milimetrów. Szklanką wykrawamy  krążki i nadziewamy farszem. Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Podajemy okraszone skwareczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger