Ketchup z papryki
Czyli boski rarytas mojej sąsiadki Kasi
Dostałam go od mojej sąsiadki Kasi w lipcu 2018😀
Była sobota a ja miałam w tym dniu już nic nie robić, ale mój mąż wrócił właśnie od sąsiadów z rękami pełnymi słoików... i już od drzwi powiedział:
"musisz spróbować tego ketchupu... jest boski!". Cóż, spróbowałam... naprawdę był BOSKI... a już na pewno o niebo lepszy od kupnego.
Na szczęście paprykę oraz mamę do pomocy miałam w domu, więc niewiele myśląc zabrałyśmy się do pracy... i tak powstał... i nasz BOSKI ketchup 😂
Ketchup z papryki
SKŁADNIKI:
- 3 kg papryki
- 1/2 kg cukru
- 3 łyżki soli
- 1/2 szkl. oleju
- 1szkl.octu
- 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 3 listki laurowe
- kilka ząbków czosnku
- 3 łyżki chilli (nie miałam więc dałam ostrą paprykę
WYKONANIE:
Paprykę oczyścić, zmielić przez maszynkę, włożyć do garnka, dodać cukier, 2 łyżki soli i olej. Gotować 15 minut. Następnie dodać, ocet, przecier, liście laurowe, 2 łyżki chilli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać, gotować 10 minut. Ja nie mieliłam papryki, tylko pokroiłam ją na 4 kawałki i na końcu gotowania zblendowałam razem ze wszystkim 😁 Nalewać do wyparzonych słoiczków pasteryzować 8 minut od zagotowania się wody. Moja rodzina przetestowała już ketchup na grillu.
TU WYDRUKUJESZ ETYKIETY NA SŁOIKI:
A czy 3 łyżki chili to nie za ostre wychodzi.
OdpowiedzUsuń