Dżem z papierówek, to już czas!
Czas na dżem z jabłek z naszej papierówki
W naszym ogrodzie mamy jedno drzewo z papierówkami. Kiedyś mój kuzyn powiedział żebyśmy je ścięli, bo nie pasuje do naszego ładnego ogrodu. Drzewo jest wyraźnie pochylone, ale właśnie za to jest w moim odczuciu piękne. Poza tym co roku jest obsypane owocami, które co prawda potem spadają i zaśmiecają mój "ład", ale i tak je lubię. Jabłuszka są pyszne i to właśnie z nich zawsze robię dżem, tym bardziej że jabłka są kruche i tak ładnie jasno wyglądają w słoikach.
Dżem można wykorzystać do naleśników, gofrów, ale głównie jako nadzienie do szarlotki. Wtedy zamiast jabłek pokrojonych w plasterki, idealnym rozwiązaniem będzie słoiczek z papierówkami.
SKŁADNIKI:
- jabłka
- cukier
WYKONANIE:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwierć talarki.
Wrzucić do garnka i smażyć, często mieszając aby nie przywarły do dna.
Smażyć do czasu aż się rozpadną, jego długość zależy od rodzaju jabłek.
W trakcie smażenia można dżem dosłodzić, ale to zależy od jabłek i naszego gustu, czyli od tego jak słodki dżem chcemy uzyskać. Ja osobiście nie słodzę dużo, bo my lubimy czuć prawdziwy smak jabłek.
Gotowy dżem przekładamy do
wyparzonych słoików , zakręcamy.
Pasteryzujemy 15 minut.
Przepis na szarlotkę znajdziecie poniżej:
https://sielskagosia.blogspot.com/2017/10/jabuszkowy-zawrot-gowy-czyli-oj-bedzie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz