Domowy sos do spaghetti w słoikach
Wracam ze szpitala do domu, a tu taki widok...wszędzie pomidorki
Na szczęście dziecko po pracy jest w domu, więc taki stworzył nam sos do słoików (moja krew 💓). Od razu też przygotował z jego użyciem spaghetti... trzeba przyznać ...PYCHA
Domowy sos do spaghetti
SKŁADNIKI:
- 5 kg pomidorów
- 1 kg marchwi
- 1 kg papryki słodkiej
- 3 ostre papryczki
- 2 duże jabłka
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l oleju
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki soli
- 1 szkl. octu
Pomidory, marchew, paprykę słodką i ostrą oraz jabłka kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia 2 godz. Po tym czasie całość zmiksować. Dodajemy do masy cukier, olej, gotować na małym ogniu ok 30 min.(tym razem już przykrywamy bo będzie trochę chlapać). Dodajemy czosnek, sól i ocet i gotujemy jeszcze 15 min. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 min.
TU WYDRUKUJESZ ETYKIETY:
https://sielskagosia.blogspot.com/2018/08/sos-do-spaghetti-etykiety-do-druku.html
Spaghetti bolognese
z użyciem sosu z powyższego przepisu
SKŁADNIKI:
- dowolne mięsko mielone (my lubimy to z łopatki) 1/2 kg
- 1 duża cebula
- słoik sosu z powyższego przepisu 500 ml
- u nas dowolny makaron
WYKONANIE:
Podsmażamy cebulkę skrojoną w kostkę na szklisto, dodajemy mięsko i razem smażymy do usmażenia się mięsa. W międzyczasie gotujemy dowolny makaron. Następnie, do mięsa i cebulki dodajemy sos, zagotowujemy i gotowe. Jakie to proste, prawda? Szczególnie, kiedy nie mamy czasu 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz