×

Dżem z cukinii




Dżem z cukinii 


  SKŁADNIKI:  
  • 1,5kg cukinii
  • 1/2 szkl. wody
  • 250 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa, agrestowa lub kiwi
  • 1/2 aromatu cytrynowego

   WYKONANIE:   

Cukinię umyć, obrać ze skórki, wydrążyć watowaty środek z pestkami. Pomocna do tego będzie zwykła łyżka do zupy. 


Tak przygotowaną cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić ją za pomocą dowolnego urządzenia (ja to robię w termomixie). 


Wrzucić do garnka i wlać pół szklanki wody. Dusić około 40 min. 


Dodać startą skórkę z cytryny, cukier, wyciśnięty sok z cytryny, aromat oraz galaretkę. 


Wymieszać dokładnie i ostudzić. Następnie zmiksować na mus, który gotować jeszcze około 40 minut na małym ogniu aż odparuje i zgęstnieje. 


Gorący przelać do małych słoiczków słoiczków i pasteryzować 10 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger