Dżemik jabłkowy z białą czekoladą i budyniem Pani Janeczki
Ten przepis dostałam od Pani Janeczki podczas pobytu w szpitalu.
Tak, tak, nawet tam nie traciłam czasu. Wtedy jednak nie poznałam jego smaku,
bo nie miałam apetytu, nie czułam zapachu ani smaku. Jednak obiecałam sobie, że jak tylko zbiorę siły, to zrobię go dla moich najbliższych i oto on... chociaż nie do końca moimi rękami, bo ciągłe wizyty w szpitalu wciąż nie pozwalają mi na normalne życie. Za to w mojej kuchni porządziły się mama i "siostra" Iwonka😀
- 4 kg jabłek po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych
- 4 białe czekolady
- 3 szkl. cukru
- 400 ml wody
- 4 opakowania budyniu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
Jabłka
kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę, dodajemy połamaną czekoladę, cukier i
kwasek. Wszystko razem zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy wszystkie budynie. Teraz mikserem mieszamy je z pozostałą masą na tyle, aby nie powstały grudki. Następnie wstawiamy na mały ogień i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotowy dżem nakładamy w słoiki i pasteryzujemy 20 min na wolnym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz