Kurczak w sosie cebulowym...jak to mówią moi goście: "smakuje lepiej niż w knajpie"
Składniki:
- kilka podudzi lub ćwiartek (zależy jak duże macie naczynie żaroodporne)
- 4 cebule
- 330 g śmietany 12%
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- pęczek koperku (niekoniecznie)
Podudzia lub ćwiartki myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w
półćwiartki i podsmażamy na maśle. Podudzia lub ćwiartki nacieramy solą i pieprzem. Następnie układamy je w szklanym naczyniu żaroodpornym. Śmietanę, wodę, mąkę mieszamy i dodajemy
cebulę oraz koperek. Tak przygotowanym sosem cebulowym zalewamy kurczaka. Przykrywamy go
pokrywą od naczynia lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1
godzinę. Po tym czasie podudzia odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min.
Sposób podania dowolny, np. z ziemniakami, ryżem lub jak u mnie z plackami z cukinii, przepis tutaj:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz