×

Szybkie i proste ciasto z całymi gruszkami... specjalnie dla moich przyjaciół

Czas przygotowania: 15 minut
 
Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao+1/3 kubeczka mleka+1/2 dowolnego aromatu do ciast
  • 9-10 małych gruszek
Składniki polewy czekoladowej
  •  1/2 tabliczki czekolady + 2 łyżki śmietany + wiórki kokosowe (niekoniecznie)

Wykonanie: 
Za pomocą miksera w makutrze mieszamy na wolnych obrotach jajka z olejem, następnie dolewamy mleko. Teraz dodajemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Kiedy masa jasnego ciasta jest gotowa wlewamy je do okrągłej tortownicy (24cm średnicy). Zostawiamy jednak ok. 1 kubka jasnego ciasta w makutrze, do którego wsypujemy 2 łyżki kakao, dolewamy 1/3 kubeczka mleka i wlewamy aromat. Miksujemy ciemne ciasto na gładką masę i wlewamy je do tortownicy z jasnym ciastem.  Widelcem mieszamy ciemne ciasto fantazyjnie. Obieramy nie za duże gruszki ze skórki, pozostawiając jednak ogonki. Takie gruszki topimy w cieście i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C. Pieczemy je ok 40min do suchego patyczka.  


Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Polewę przygotowujemy w następujący sposób: czekoladę łamiemy i wrzucamy do blaszanego kubeczka dolewając śmietanę, Podgrzewamy do połączenia się składników. Następnie polewamy ostudzone ciasto😀...możemy dodatkowo posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger