×

Zupa z zielonych ogórków na koniec sezonu ogórkowego

Składniki:
  • 1 kość ze schabu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • przyprawa warzywna (u mnie zielona Czubrica)
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 6 ziemniaków
  • 250ml śmietany kremówki
  • 1 pęczek koperku
Wykonanie: 
Kość zalać 4 litrami wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować aż mięso na kości będzie miękkie. Ziemniaki i jarzyny obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ogórki umyć i pokroić razem ze skórką w kostkę. Kość wyjąć z wywaru, obrać mięsko i wrzucić je z powrotem do zupy jak warzywa będą miękkie. Do wywaru dodać jarzyny i chwilę gotować. Do zupy dodać ziemniaki, ogórki i gotować  do miękkości. Przyprawić dowolną przyprawą warzywną. Śmietanę wlać dp rondla, powoli do niej wlewać gorącą zupę i wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Umyty koperek posiekać i dodać do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger