Zupa z zielonych ogórków na koniec sezonu ogórkowego
Składniki:
- 1 kość ze schabu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- przyprawa warzywna (u mnie zielona Czubrica)
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 6 ziemniaków
- 250ml śmietany kremówki
- 1 pęczek koperku
Kość zalać 4 litrami wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować aż mięso na kości będzie miękkie. Ziemniaki i jarzyny obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ogórki umyć i pokroić razem ze skórką w kostkę. Kość wyjąć z wywaru, obrać mięsko i wrzucić je z powrotem do zupy jak warzywa będą miękkie. Do wywaru dodać jarzyny i chwilę gotować. Do zupy dodać ziemniaki, ogórki i gotować do miękkości. Przyprawić dowolną przyprawą warzywną. Śmietanę wlać dp rondla, powoli do niej wlewać gorącą zupę i wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Umyty koperek posiekać i dodać do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz