Całe jabłka do słoika...idealne do szarlotki
Najbanalniejszy przepis na jabłka do szarlotki... szczególnie dla tych, którzy lubią wyczuwalne kawałki jabłek.
Składniki:
- dowolna ilość jabłek
- cukier
- cynamon
- woda
Jabłka obieramy i kroimy najpierw na ćwiartki a potem plasterki. Wrzucamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, dosłownie tylko tyle aby garnek się nie przypalił i wsypujemy cukier. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie lubimy jabłka, ale warto nie dawać go za dużo, ja na 2 kg jabłek daję 1 szklankę. Gotujemy krótko, tylko tyle, aby jabłka lekko zmacerowały. Doprawiamy cynamonem i wkładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 10 min. Tego typu jabłka wkładam do słoików o pojemności 0,9 l i wystarcza mi na 1 małą blaszkę szarlotki. Przepis na szarlotkę poniżej:
http://sielskagosia.blogspot.com/2015/05/moja-szarlotka-z-kawakami-jabek.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz