×

Czekodżem i wspomnienie świelicowych gofrów

 

Dzisiaj z nowym rokiem szkolnym 
Czekodżem
i wspomnienie niezapomnianych ŚWIETLICOWYCH GOFRÓW😀

Składniki:
  • 3 kg śliwek
  • 1-2 kg cukru (zależy jak słodki dżem lubicie)
  • 3-4 tabliczki czekolady mlecznej
  • 10 łyżek kakao
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:
Śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Wstawiamy na niewielkim średnim gazie i gotujemy. Całe gotowanie zajmuje około 5 h. Można je rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia podsmażamy 2 godziny, a drugiego 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy i tego drugiego dnia, kiedy śliwki są już rozgotowane pod koniec dodajemy czekoladę, cukier, kakao i cukier waniliowy. Smakujemy i dosładzamy lub nie. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10min. Wyciągamy słoiki na ręcznik i stawiamy do góry dnem aż wystygną. Prawdziwy smak czekodżemu jest wyczuwalny dopiero po 24 godzinach, kiedy smaki się dobrze połączą. Zaraz po wystygnięciu są lekko gorzkie, dlatego bądźcie cierpliwi ...😀
  
Świetlicowe gofry...pamiętacie?
Tak piekły moje wspaniałe świetlicowe dzieci

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Do miski wlać mleko, olej, jajko i wszystkie pozostałe składniki. Ubijamy mikserem na jednolitą masę gęstszą niż na naleśniki. Gotowe ciasto chochelką wylewamy na gofrownicę 
i pieczemy złociste gofry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger