Drożdżówki ze śliwkami, czyli kolejna rodzinna tradycja
Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 3 czubate łyżki cukru
- 1/2 szklanki letniego mleka
- jajko
- 50 g roztopionego masła
- 12 g świeżych drożdży
- 50g roztopionego masła
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki cukru
- rozkłócone jajko
- około 400 g śliwek
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce,
aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, mleko, jajko i wyrośnięte drożdże
umieszczamy w misce i wyrabiamy ręką, pod koniec dodając roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy je w
misce, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin. Po tym
czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Formujemy
okrągłe bułeczki, układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w
sporych odległościach od siebie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w
cieple do podrośnięcia. W tym czasie
przygotowujemy kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodajemy cukier i
mąkę, wyrabiamy). Gdy bułeczki
podwoją objętość smarujemy je rozkłóconym jajkiem i układamy na nich śliwki - skórką do dołu
i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz