×

Dżem cytrynowy z zielonych pomidorów



Składniki:
  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 cytryny
  • 3 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
Zielone pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Cytryny myjemy, sparzamy i osuszamy. Skórkę z cytryn zcieramy na tarce o małych oczkach, następnie cytryny kroimy na połowę, wyciskamy sok i przecedzamy. Do garnka (najlepiej z grubym dnem) przekładamy pomidory, dodajemy cukier, skórkę i sok z cytryn. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 2-3 godziny od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Na końcu dodajemy galaretki w proszku, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Do wyparzonych i suchych słoiczków przekładamy gorący dżem. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.  Składniki wystarczą na 2 słoiki po 250 ml dżemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger