Grzybki w occie mojego męża
Składniki:
- 1 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki, pieczarki itd.)
- ok. 2 i 1/2 szklanki wody
- sól
Składniki na zalewę octową:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 2 średnie cebule (niekoniecznie)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- 2-3 liście laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- gorczyca (płaska łyżeczka)
Wykonanie:
Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy je i myjemy. Grzyby wkładamy do
wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (tylko tak aby zakryła kapelusze),
solimy i obgotowujemy przez 10 minut. W drugim garnku przygotowujemy zalewę.
Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule (niekoniecznie), wsypujemy przyprawy i
zagotowujemy. Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową
i dobrze zamykamy. Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym
garze przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz