×

Grzybki w occie mojego męża

Składniki:
  • 1 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki, pieczarki itd.)
  • ok. 2 i 1/2 szklanki wody
  • sól
Składniki na zalewę octową:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 średnie cebule (niekoniecznie)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • gorczyca (płaska łyżeczka)

Wykonanie:
Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy je i myjemy. Grzyby wkładamy do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (tylko tak aby zakryła kapelusze), solimy i obgotowujemy przez 10 minut. W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule (niekoniecznie), wsypujemy przyprawy i zagotowujemy. Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy. Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger