Grzybki w occie mojego męża
Grzybki w occie mojego męża
Szukasz przepisu na marynowane grzyby? Nie wiesz jak zrobić dobrą zalewę?
Ten przepis jest dla Ciebie. Grzyby marynowane w occie na zakąskę zawsze cieszą się powodzeniem. W mojej rodzinie odkąd pamiętam żadne uroczystości rodzinne nie mogły się bez nich odbyć. W moim rodzinnym domu grzybki marynował mój tata, natomiast w moim własnym domu ten przywilej przypadł mężowi. Przeczytaj poniższy przepis i zobacz, że marynowanie grzybów wcale nie jest takie trudne.
Ten przepis jest dla Ciebie. Grzyby marynowane w occie na zakąskę zawsze cieszą się powodzeniem. W mojej rodzinie odkąd pamiętam żadne uroczystości rodzinne nie mogły się bez nich odbyć. W moim rodzinnym domu grzybki marynował mój tata, natomiast w moim własnym domu ten przywilej przypadł mężowi. Przeczytaj poniższy przepis i zobacz, że marynowanie grzybów wcale nie jest takie trudne.
SKŁADNIKI:
- dowolne grzyby, np. borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, rydze, gąski, zajączki, koźlaki, opieńki, gołąbki, pieczarki
- 1 łyżka soli
SKŁADNIKI na zalewę octową:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 2 średnie cebule (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- 2-3 liście laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- gorczyca (płaska łyżeczka)
WYKONANIE:
Do marynowania wybrać najlepiej małe, jędrne i twarde grzyby. Jeżeli jednak chcemy marynować też większe grzyby, to trzeba je przekroić na pół lub na ćwiartki. Następnie je należy dokładnie oczyścić z piasku i zanieczyszczeń. Można użyć do tego pędzelka lub wilgotnej ściereczki.
Wskazówka!
Unikać moczenia grzybów w wodzie, ponieważ mogą wchłonąć nadmiar wilgoci.
Grzyby włożyć do
wysokiego garnka, dbając, by zajmowały nie więcej niż połowę jego objętości. Zalać małą ilością wody, czyli tylko tyle aby zakryła ona grzybki. Wodę posolić i obgotować je 10 minut. Podczas gotowania zbierać powstającą pianę i dopiero pod koniec dodać sól. Po obgotowaniu grzyby wyjąć na durszlak i zahartować zimną wodą.
Wskazówka:
Twarde grzyby jak borowiki, rydze czy kurki należy obgotowywać zwykle nie dłużej niż pół godziny na średnim ogniu. W przypadku delikatnych grzybów jak maślaki czy podgrzybki, zwykle wystarcza około 15-20 minut.
W drugim garnku przygotować zalewę.
Wlać wodę, ocet, (opcjonalnie wrzucić cebulę obraną i pokrojoną na ćwiartki a następnie na plasterki), wsypać przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 5 minut, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Pasteryzacja to ważny proces, który zapewnia dłuższą trwałość marynowanych grzybów. Oto jak to zrobić:
Przygotować słoiki: umyć je oraz zakrętki w gorącej wodzie lub w zmywarce. Można je również wyparzyć wrzątkiem.
Napełnianie słoików: Umieścić przygotowane grzyby w słoikach do 2/3 wysokości, a następnie zalać je gorącą zalewą, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
Pasteryzacja: Słoiki zakręcić szczelnie i umieścić je w dużym garnku z wodą (słoiki powinny być do połowy zanurzone). Pasteryzować przez około 15-30 minut, w zależności od wielkości słoików.
Studzenie: Po upływie czasu wyjąć słoiki z garnka i postawić na blacie wyłożonym ściereczką do góry dnem. Pozostawić w tej pozycji przynajmniej 12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz