Konfitura z aronii i jabłek
Doskonała do mięs, serów, bułeczek...
Konfitura z aronii i jabłek
SKŁADNIKI :
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 2 kg dojrzałych owoców aronii
- 1 kg lekko kwaśnych jabłek
WYKONANIE:
Wrzucić aronię do garnka, dolać trochę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Ja ten etap pominęłam, ponieważ jak co roku wykorzystałam aronię, która została mi po zrobieniu nalewki , na którą przepis znajdziecie tutaj:
Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić je do oddzielnego garnka, i
również dusić z niewielkim dodatkiem wody. Jak już się trochę rozpadną dodać aronię, dosypać cukier i dolać niewielką ilość wody. Razem gotować na małym ogniu co
jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolać jeszcze wodę i dosypać cukier.
ETYKIETY NA SŁOIKI WYDRUKUJESZ TUTAJ:
Na końcu sprawdzamy smak i gęstość konfitury. Jeżeli za gęsta należy
dolać wodę lub odparować w przypadku jej nadmiaru. Gorąca konfiturę przełożyć do słoików,
zakręcić i postawić na ściereczce odwrócone do góry dnem (nie ma potrzeby pasteryzacji).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz