×

Konfitura z aronii i jabłek



Doskonała do mięs, serów, bułeczek...

Konfitura z aronii i jabłek

  SKŁADNIKI : 
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • 2 kg dojrzałych owoców aronii
  • 1 kg lekko kwaśnych jabłek

   WYKONANIE:   

Wrzucić aronię do garnka, dolać trochę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Ja ten etap pominęłam, ponieważ jak co roku wykorzystałam aronię, która została mi po zrobieniu nalewki , na którą przepis znajdziecie tutaj:



Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić je do oddzielnego garnka, i również dusić z niewielkim dodatkiem wody. Jak już się trochę rozpadną dodać aronię, dosypać cukier i dolać niewielką ilość wody. Razem gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolać jeszcze wodę  i dosypać cukier. 

ETYKIETY NA SŁOIKI WYDRUKUJESZ TUTAJ:


Na końcu sprawdzamy smak i gęstość konfitury. Jeżeli za gęsta należy dolać wodę lub odparować w przypadku jej nadmiaru. Gorąca konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić i postawić na ściereczce odwrócone do góry dnem (nie ma potrzeby pasteryzacji).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger