Koperkowe placki z cukinii z gulaszem z łopatki
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek koperku
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
- około 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie
dokładnie myjemy, obieramy ze skóry odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oprószamy ją delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, aby puściła soki. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody i dodajemy: startą na tarce o dużych oczkach cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka,
posiekany koperek oraz mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Wszystko dokładnie
mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Porcje
powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej, zupełnie tak jakbysmy smażyli placki ziemniaczane. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na
ręczniku papierowym. Gotowe placuszki podajemy dowolnie: ze śmietaną, sosem czosnkowym lub gulaszem np. z tego przepisu:
Gulasz
z łopatki wieprzowej
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 3 marchewki
- 1 ł. słodkiej papryki
- 1/2 ł. chilli
- 1 kostka mięsna (niekoniecznie)
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- przyprawy: sól, pieprz czarny,
papryka ostra i słodka, tymianek, majeranek
- 1 łyżka gęstej śmietany
- około 1-2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do mocnego
zrumienienia. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni po smażeniu
mięsa. Marchewkę kroimy w półtalarki. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą, do
przykrycia mięsa. Wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
kostkę mięsną (niekoniecznie) i gotujemy na małym ogniu. Po około 30 minutach
wrzucamy przygotowane wcześniej warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Pod
koniec doprawiamy pozostałymi przyprawami. Gotujemy do zgęstnienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz