×

Koperkowe placki z cukinii z gulaszem z łopatki


Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Cukinie dokładnie myjemy, obieramy ze skóry odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oprószamy ją delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, aby puściła soki. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody i dodajemy: startą na tarce o dużych oczkach cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka, posiekany koperek oraz mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej, zupełnie tak jakbysmy smażyli placki ziemniaczane. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe placuszki podajemy dowolnie: ze śmietaną, sosem czosnkowym lub gulaszem np. z tego przepisu:

Gulasz z łopatki wieprzowej
Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 3 marchewki
  • 1 ł. słodkiej papryki 
  • 1/2 ł. chilli
  • 1 kostka mięsna (niekoniecznie)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka ostra i słodka, tymianek, majeranek
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • około 1-2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do mocnego zrumienienia. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni po smażeniu mięsa. Marchewkę kroimy w półtalarki. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą, do przykrycia mięsa. Wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, kostkę mięsną (niekoniecznie) i gotujemy na małym ogniu. Po około 30 minutach wrzucamy przygotowane wcześniej warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Pod koniec doprawiamy pozostałymi przyprawami. Gotujemy do zgęstnienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger