×

Paluchy drożdżowe z parówką i suszonymi pomidorami


...to prawie hot-dogi, tylko ciasta wokół parówki jest mniej, 
ale kiedy po upieczeniu rozetniecie tego palucha wzdłuż, wlejecie ketchup i dodacie dowolne warzywa, to na prawdę smakuję jak prawdziwy hot-dog 😀
Ja nie zdążyłam tego zrobić, bo moi chłopcy szybko "wciągnęli" 
paluchy hi hi hi... i to z wielkim apetytem

Ciasto drożdżowe:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 50 g masła roztopionego
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 0,5 szkl mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 parówek 
  • 1 jako
  • 2 łyżki wody
Wykonanie:
Mleko podgrzać w kruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera dodać pozostałe składniki, wlać wyrośnięte drożdże i zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować na grubość 0,3-0,5 mm i pokroić po skosie na prostokąty  Z parówek zdjąć osłonki, przekroić na pół i oblepić ciastem dokładnie zlepiając z wszystkich stron. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać i posmarować bułeczki przed pieczeniem. Piec około 20 minut w 180 stopniach na lekko złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger