Paluchy drożdżowe z parówką i suszonymi pomidorami
...to prawie hot-dogi, tylko ciasta wokół parówki jest mniej,
ale kiedy po upieczeniu rozetniecie tego palucha wzdłuż, wlejecie ketchup i dodacie dowolne warzywa, to na prawdę smakuję jak prawdziwy hot-dog 😀
Ja nie zdążyłam tego zrobić, bo moi chłopcy szybko "wciągnęli"
paluchy hi hi hi... i to z wielkim apetytem
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 50 g masła roztopionego
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
- 0,5 szkl mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 6 parówek
- 1 jako
- 2 łyżki wody
Mleko podgrzać w kruszyć
drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera
dodać pozostałe składniki, wlać wyrośnięte drożdże i zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce
do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować na grubość 0,3-0,5 mm i pokroić po skosie na prostokąty Z parówek zdjąć osłonki, przekroić na pół i oblepić ciastem
dokładnie zlepiając z wszystkich stron. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Jajko roztrzepać i posmarować bułeczki przed pieczeniem. Piec około 20
minut w 180 stopniach na lekko złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz