Pasztecik z cukinii
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 5 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka
- sól, pieprz, po 1 łyżeczce papryki w proszku, kurkumy, suszonego oregano
Cukinię myjemy, przycinamy końcówki (jeśli jest już bardzo duża to obieramy ze skórki), zcieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i też zcieramy na tarce, ale o małych oczkach. Cukinię i cebulę wkładamy do miski , która je pomieści i solimy ok. 2 łyżkami soli. Mieszamy i odstawiamy na około pół
godziny, aż cukinia puści soki. Następnie odsączamy ją na sicie to i bardzo dokładnie dociskając dłonią, aby puściła jak najwięcej soku. Do
odciśniętej cukinii dodajemy drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez
praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manną, natkę pietruszki i jajka.
Doprawiamy pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano i dokładnie wyrabiamy. . Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni C. Masę z cukinii wykładamy do małej
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklepujemy i wyrównujemy łyżką. Pieczemy bez przykrycia przez ok. 1 1/2 godz. minut do zrumienienia i suchego patyczka. Przed krojeniem całkowicie ostudzić. Możemy go podać np. z tym sosem pomidorowym:
https://sielskagosia.blogspot.com/2018/09/sos-pomidorowy-ze-swiezych-pomidorow.html
https://sielskagosia.blogspot.com/2018/09/sos-pomidorowy-ze-swiezych-pomidorow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz