×

Pasztecik z cukinii

Składniki:
  • 1 kg cukinii 
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, po 1 łyżeczce papryki w proszku, kurkumy, suszonego oregano

Wykonanie:
Cukinię myjemy, przycinamy końcówki (jeśli jest już bardzo duża to obieramy ze skórki), zcieramy  na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i też zcieramy na tarce, ale o małych oczkach. Cukinię i cebulę wkładamy do miski , która je pomieści i solimy ok. 2 łyżkami soli. Mieszamy i odstawiamy na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie odsączamy ją na sicie to i bardzo dokładnie dociskając dłonią, aby puściła jak najwięcej soku. Do odciśniętej cukinii dodajemy drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manną, natkę pietruszki i jajka. Doprawiamy pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano i dokładnie wyrabiamy. . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masę z cukinii wykładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklepujemy i wyrównujemy łyżką. Pieczemy bez przykrycia przez ok. 1 1/2 godz. minut do zrumienienia i suchego patyczka. Przed krojeniem całkowicie ostudzić. Możemy go podać np. z tym sosem pomidorowym: 
https://sielskagosia.blogspot.com/2018/09/sos-pomidorowy-ze-swiezych-pomidorow.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger